Návod k používání boleslawiecké keramiky
Při výrobě nádobí jsou používány ekologicky nezávadné barvy a glazury, což mu ve spojení s vysokou teplotou výpalu 1250 °C dává vyjímečné vlastnosti. Je žáruvzdorné, odolné proti kyselinám, neprosáklivé. Díky tomu je naprosto bezpečné při styku s potravinami a je možno jej používat v pečících, mikrovlnných, horkovzdušných i parních troubách a umývat v myčkách. Velmi kvalitní glazura pak způsobuje, že se neotlouká a je odolné i proti poškrábání. Zároveň se tento hladký povrch velice snadno umývá i ručně.
Aby Vám zakoupené kousky dobře sloužily a mohli jste se dlouho těšit z jejich krásy, dbejte prosím následujících pokynů:
- Pokud vyndáte nádobu z lednice nebo dokonce mrazáku, nechte ji před vložením do trouby ohřát na pokojovou teplotu. Nádobu i s obsahem zahřívejte postupně na žádanou teplotu.
- Nepodlévejte maso v troubě studenou vodou!
- Nádobí rozpálené z trouby nestavte na studený nebo mokrý podklad, použijte nejlépe dřevěnou nebo korkovou podložku.
- Velké teplotní šoky (např. nalití studené vody na ještě horký kus) mohou způsobit popraskání glazury nebo dokonce prasknutí celé nádoby.
- Pro ohřívání jídla v mikrovlnné troubě použijte kus, který nejlépe odpovídá velikosti porce, aby nedošlo k nerovnoměrnému zahřátí kusu.
Při pečení vyšší vrsty těsta např. bábovky, doporučujeme vkládat do studené nebo mírně zahřáté trouby, aby se nádoba i těsto zahřívaly rovnoměrně a nedošlo k tomu, že těsto bude na povrchu upečené a zespodu ještě syrové.
Nádobí nesmí přijít na přímý oheň a nelze je používat ani na elektrických varných deskách!